Sälj!

22 maj, 2015
Skrevet af: Peter
Kategori: Insikt

Sales Jag läste nyligen en bok, Sälj! av Fredrik Eklund. Jag har inte sett honom på TV men när jag läser boken kan jag tänka mig att jag skulle ha lite svårt för hans stil, att han skulle vara “för mycket”, att jag skulle känna mig så där obekväm som jag fortfarande kan bli inför vissa filmscener. Jag skulle antagligen snabbt ha avfärdat honom som ytlig. “Full of shit” på ren Newyorkska. Fast boken andas inte alls yta, eller floskler (eller “shit") som så många säljböcker gör, tvärt om.

Hans huvudbudskap är att du ska sälja dig själv. Att inse att hela livet handlar om sälj och förhandling. Det kanske vi har hört förut. Men sen går han djupare och grundligare i sin strävan att nå framgång, att lyckas. Han framstår som en Gunde Svan bland säljare, som tänker på alla detaljer kring sin egen person, dvs det som han hävdar ska säljas.

Han lyfter upp hur viktig den inre drivkraften är, att ta reda på vad som driver dig. Är din inre drivkraft t ex av vara bäst, eller kanske att hjälpa? Jag drivs starkt av att göra skillnad genom att hjälpa, att få betalt är ett kvitto.

Hur vi mår mentalt är viktigt när vi ska sälja och prestera, så även den den fysiska hälsan. Mat, träning och till och med sömnen berörs i boken.

För att lyckas sälja sig själv så tar han även upp att du ska vara autentisk (det trendriktiga ordet för “vara dig själv”). Fast du ska gärna ta ut svängarna, var dig själv extra mycket. Och ska du bli ihågkommen kan du behöva lyfta fram något, sticka ut ordentligt, men något som ändå är du och som du kan stå för. Det är antagligen där jag initialt förväxlar det med att han skulle vara ytlig och att det skulle handla om teater. Han är antagligen bara sig själv fullt ut, “ända in i kaklet” som vissa tränare hade uttryckt det som.

Min sammanfattning av boken är att det är en instruktionsbok i självledarskap för säljare, ja kanske för alla. Läsvärd tycker jag den är i alla fall.

Min utmaning till dig: Sälj dig själv. Var autentisk. Men våga ta ut svängarna lite. Våga t ex blogga om flow och sälj, trots att du egentligen är något av en IT-nörd från början :-).

Förresten så bjuder vi in till säljfrukost den 26/5. Välkommen då för att se hur du som jobbar på bemanningsföretag kan sälja bättre med Intelliplan.

Det finns några platser kvar så anmäl dig här: Har du vind i säljet?

⇐ TILBAGE TIL BLOGGEN.