Allt fler jobbar inom bemanning, SKLs mål avskaffa bemanning kritiseras, ny VD för Jobzone Sverige

9 januari, 2019
Skriven av: utsikt
Kategori: UtsiktArbetsförmedlingen har publicerat en intervju med Kompetensföretagens (fd Bemanningsföretagen) förbundsdirektör Martina Elfgren Lilja med anledning av att allt fler jobbar inom bemanningsföretag. Några citat (arbetsformedlingen.se):
"Sett till läget har vi en arbetsmarknad på högvarv och arbetsgivare överlag har stora kompetensbehov och bemanningsföretagen finns ju inom så många branscher, vi har ekonomer, sjuksköterskor, personal till logistik- och transportföretag och så vidare. Det finns en rad stora aktörer som kan leverera kompetens nästan vad det än är, men också flera nischade som till exempel tar fram äldre som kan jobba eller unga studenter." (Martina Elfgren Lilja)

Kommunernas och Landstingens (numera Regioner) ambitioner att avskaffa bemanningsföretag verkar få det svårt att förverkligas, inte minst visas det att bristen på vårdpersonal är så stor att även bemanningsföretagen har det svårt att hitta lämplig personal - och då kan man ju undra hur kommuner och landsting skulle kuna klara det på egen hand (svd.se).

Det har varit mycket rapportering om användningen av hyrläkare inom vården, där man konstaterar att Sveriges Kommuer och Landstings mål att helt avveckla bemanningsföretag har misslyckats. I en krönika i Svenska Dagbladet menar Lydia Wålsten (svd.se):
"Sverige har brist på läkare inom vissa geografiska områden och inom vissa specialistkompetenser. Den bristen kan bara lösas genom en utbudsökning eller höjda löner. Inte genom ett stopp för hyrläkare utan genom fler utbildade läkare, en större arbetskraftsinvandring och en flexiblare lönesättning inom landstinget."

Den 2:a januari 2019 tillträdde Mathias Härenstam som ny VD för Jobzones verksamhet i Sverige. Mathias kommer närmast från sin position som Chief Commercial Officer på Bravura Sverige (mynewsdesk.com):
"Jag ser framemot att stärka Jobzones position i Sverige och göra oss till det självklara valet för bemanning och rekrytering. Jobzone har idag som vision att vara branschens bästa arbetsgivare, men för mig är det mer vårt DNA, det visar vilka vi är, vad vi tror på och vad vi värderar högst av allt. Människor som är lyckliga på sina arbeten presterar också bättre. 2019 är ett spännande år då Jobzone kommer exponeras ännu mer som varumärke på den svenska marknaden och jag tillsammans med alla våra medarbetare kommer se till att ännu fler vet vilka vi är". (Mathias Härenstam)

⇐ Tillbaka till bloggen.